9 tips för att minska din energianvändning
Sänk din elkostnad genom några enkla förändringar i din vardag. Undvik höga elräkningar och tänk på miljön! Genom att göra små och medvetna val, kan du successivt ändra ditt beteendemönster och spara energi hemma. Tänk på att ingen insats är för liten och alla kan göra något för att bidra.
Här har vi samlat 9 enkla och smarta energispartips för hur du kan minska din förbrukning av el, värme och vatten i din hyresrätt.
1. VÄRNA OM VÄRMEN – OCH SÄNK INOMHUSTEMPERATUREN
Att sänka inomhustemperaturen med 1 grad sänker din energiförbrukning med ca 5 %. Tänk på hur du möblerar och var du ställer stora möbler. Värmen kan inte komma ut i rummet om du ställer till exempel en soffa eller säng framför elementet. Långa och allt för täckande gardiner framför elementet bör också undvikas.
2. SLÄCK ALL ONÖDIG BELYSNING OCH BYT TILL LÅGENERGILAMPOR
Glödlamporna är i princip ett minne blott, men det finns fortfarande en del halogenlampor som kan använda 10 gånger mer energi jämfört med LED-alternativet. Minska energin med 90 % genom att gå över till LED där det finns halogen. Kom även ihåg att släcka lyset när du går ut från rummet. En del tror att det går åt mer energi för att tända lamporna än att använda dem. Men det stämmer inte. Så släck all onödig belysning.
3. DUSCHA SNABBT OCH EFFEKTIVT
Om du minskar duschtiden med 5 minuter kan du spara så mycket som 60L vatten. Att duschen slukar energi är något de flesta är medvetna om, men få vet att varje minut mindre man duschar gör stor skillnad. Att du väljer att duscha istället för att bada har också det en positiv inverkan på ditt energianvändande. Man räknar med att en dusch på 3 minuter motsvarar ungefär 36L varmvatten, en dusch på 10 minuter cirka 120L , och ett fyllt badkar motsvarar ungefär 150L.
Har du badkar och önskar ta ut det? Kontakta oss så hjälper vi er att ta ut det kostnadsfritt.
4. DISKA MED FULL MASKIN
Om du har en diskmaskin i din lägenhet så försök att undvika att diska för hand. Skrapa av matresterna från tallriken istället för att skölja. Kör sedan alltid med en full diskmaskin. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Om du handdiskar, diska inte under rinnande kran utan använd diskpropp.
5. TVÄTTA MED FULL MASKIN
Det går åt nästan lika mycket energi för att tvätta en tröja som att tvätta en full maskin. Så försök ha som regel att inte tvätta om du inte kan fylla upp en hel maskin. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.
6. HAR DU EN LÄCKANDE KRAN ELLER TOALETT?
En droppande kran kan på ett år motsvara 100 fyllda badkar med vatten. I en läckande toalett kan 1000L vatten per dygn försvinna i onödan. Därför ska du inte tveka att kontakta oss på Tanums Bostäder om det skulle hända.
7. KOLLA TÄTNINGSLISTERNA KRING FÖNSTER OCH DÖRRAR
Vid fönster och dörrar läcker värmen ofta ut. Kolla dina tätningslister och kontakta oss om du känner drag.
8. FROSTA AV FRYSEN MED JÄMNA MELLANRUM
Frosta av frysen med jämna mellanrum, speciellt om det är is i den. Det är också bra att dammsuga baksidan på kylen och frysen – minskar både energiåtgången och brandrisken. Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år.
9. LADDA LÄTT MED EN LADDNINGSSTATION
Så länge mobilladdaren sitter kvar i eluttaget drar den ström, även om mobilen är bortkopplad. Det är dessutom en brandrisk. Ordna en laddningsstation för alla uppladdningsbara leksaker, mobiltelefoner och spel. Använd en grenkontakt med strömbrytare så är det lätt att stänga av så fort den inte används. Det är inte bara energieffektivt utan smidigt – och du vet alltid var du har laddaren.
|