Vett och etikett

För att alla som bor i en fastighet ska trivas är det nödvändigt att alla visar hänsyn till varandra.

 • Mellan 22:00 och 07:00 ska det vara tyst och lugnt i boendet. Tänk på grannarna om du spelar något instrument, har flera vänner på besök, lyssnar på radio eller ser på TV, oavsett tid på dygnet. Du kanske stör om ljudnivån är hög. Detsamma gäller om du borrar, spikar eller utför annan högljudd sysselsättning.

 • Skaka inte mattor och andra föremål från balkong, loftgång eller fönster. Grannen under kanske har sitt fönster eller dörr öppen.
  Om någon röker i din familj eller bland dina gäster, så måste du se till att det inte kastas fimpar från din balkong, uteplats eller loftgång.
 • Om den fastighet du bor i har en loftgång och Du måste sopa bort snö, löv, mm. från denna, tänk då på att det Du sopar ner inte hamnar på gångvägar eller allmänna ytor som används av andra hyresgäster.
 • Mata inte fåglar från balkong eller fönsterbleck. Fåglar skräpar ner och mat faller till marken och kan locka till sig råttor och andra skadedjur.
 • Balkonglådor och vädringsräcken ska sättas upp på balkongens insida och inte ut emot det fria.
 • Om Du har något husdjur, tänk på att det finns många som lider av allergi eller är rädda för djur. Du måste också se till att ditt djur inte gör sina behov i sandlådor på gräsmattor, gångvägar eller på andra allmänna ytor inom området.
 • Spola inte stora mängder vatten sent på kvällarna.

 • Det råder rökförbud i alla gemensamma utrymmen exempelvis trapphus, tvättstugor, hissar, källare och vindar.
  Om du röker i lägenheten på ett sådant sätt att lägenheten kräver saneringsinsatser kan du bli ersättningsskyldig.
 • Parkering är endast tillåten på markerade parkeringsplatser.
  Köra in på gården får man endast göra för ur- och ilastning.
Använd sunt förnuft och visa hänsyn, så får vi en bra boendemiljö.

 

 

Grillning och brandrisk

Brandkåren uppmanar alltid den som ska grilla på balkongen att använda elgrill, på grund av den stora brandrisken.

En hyresgäst som orsakat en brand kan bli både skadeståndsskyldig och uppsagd.

Det bästa du kan göra när du vill grilla är att skaffa en bra elgrill eller att flytta familjens klotgrill en bit ut på gården i stället.

Se alltid till att du har en vattenslang eller hink vatten med en skopa i närheten för att snabbt kunna ingripa om olyckan skulle vara framme.