Tanums Bostäder eftersträvar att inomhustemperaturen i din lägenhet under uppvärmningssäsongen ska vara minst 20 grader och av miljöskäl, som högst 21 grader, enligt Socialstyrelsens rekommendationer.
När temperaturen varierar kraftigt mellan natt och dag, från nära noll på natten till uppemot 20 grader på dagen, kan värmesystemet ha svårt att anpassa sig snabbt nog. Systemet är ofta inställt för att hantera mer stabila temperaturer, och snabba växlingar gör det utmanande att upprätthålla en jämn inomhustemperatur.
Framledningstemperaturen, alltså värmen som skickas till radiatorerna, regleras på två sätt: Antingen via en förinställd värmekurva som justeras utifrån utomhustemperaturen med hjälp av en utegivare, eller genom temperaturgivare monterade i lägenheten som mäter och justerar värmen baserat på ett medelvärde av rumstemperaturen, det sistnämnda gäller våra nyaste byggnader.
Värmesystemen är alltid aktiva och arbetar kontinuerligt för att hålla en behaglig inomhustemperatur. Det betyder dock inte att elementen alltid ska vara varma. När din lägenhet har uppnått rätt temperatur, stängs värmesystemet av tills det får en signal om att temperaturen har sjunkit, antingen inomhus eller utomhus. Vid behov startar systemet då upp igen för att värma bostaden.
Saker du kan se över.
Om du upplever att det är kallt inomhus kan du börja med att mäta temperaturen hemma:
- Mät cirka 1 meter från yttervägg och 1 meter över golvet.
- Om temperaturen är under 20 grader, kan du kontrollera följande:
- Möblering: Står soffan, sängen eller annan möbel för nära elementet och hindrar värmen från att sprida sig?
- Gardiner: Hänger gardiner framför termostaten? Det kan få termostaten att känna av fel temperatur och slå av värmen för tidigt.
- Luft i elementet: Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det finnas luft i elementet som hindrar cirkulationen av varmt vatten. Gör i så fall en felanmälan.
- Elementets temperatur: Om elementet är varmt upptill och kallt nedtill fungerar det normalt. Det varma vattnet strömmar in upptill, avger värme och kyls ner innan det lämnar elementet.
Fortfarande under 20 grader i lägenheten? Om du har gått igenom alla stegen och det fortfarande är kallt, kan det bero på ett problem med ett specifikt element eller värmesystemet. I så fall gör du en felanmälan till Tanums Bostäder. Vi kan då kontrollera om elementen behöver luftas eller om en termostat inte fungerar som den ska. Om problemet kvarstår, skickas din felanmälan vidare till våra drifttekniker som undersöker andra åtgärder för att åtgärda värmesystemet.
|
Drar det kallt från fönsterventilerna?
De flesta äldre hus ventileras med hjälp av självdrag. Det innebär att frisk luft kommer in genom en så kallad springventil som sitter vid fönstret.
Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det. Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern. Och du ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel.
Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.
|
|